Christiania fejrer sin 50 års fødselsdag med festival i fem dage

Foto: Mathias Vejerslev

Københavns verdensberømte fristad Christiania fylder 50 år til september, og det fejrer de med fem dages festival. Jeg har hjulpet dem med at sætte ord på festivalvisionen, og pressemeddelelsen (med nogle af de første navne) er ude i dag og kan læses her:

https://www.christiania.org/artikler/pressemeddelelse-christiania-fejrer-sin-50-aars-foedselsdag-med-festival-i-fem-dage/

Hele Christiania vil syde og boble i fem magiske dage. Blandt navnene på FreeTown Festivalens fem dages musikprogram fordelt på 21 scener er Bikstok (DK), Balstyrko (DK), Eat Static (UK), Der Dritte Raum (DE), Kruder & Dorfmeister (AT), Vini Vici (IL), Wafande (DK), Koxbox (DK), Lucy Love (DK) og Klumben og Raske Penge (DK).

Igennem fem årtier har Christiania skabt et kreativt livseksperimentarium og et kunstnerisk frirum, som har inspireret og sat blomstrende stiklinger over hele verden, og mange af disse beslægtede fællesskaber, fristæder og alternative miljøer fra både Danmark og hele kloden kommer til Christiania for at deltage i fødselsdagsfestivalen med deres egne kunstneriske bidrag og musikscener.

Blandt de globale deltagere og musikkuratorer på FreeTown Festival er Fusion Festivalen fra Tyskland, Boom Festival fra Portugal og Burning Man fra Black Rock Desert i Nevada, kombineret med en bred vifte af danske kulturskabere og netværk: fra Roskilde Festival og Distortion til baskollektivet OHOI! (Bas Under Buen), Science and Cocktails (prisbelønnede videnskabsformidlere) og Drum & Bass Klubben (radioveteraner).

Hele Christianias område bliver en del af festivalen, som vil fyldes med både store og små musikscener, performances, politisk debat, dans og cirkusforestillinger samt masser af kunst og overraskelser i Christianias skovområder og langs søen:fra downtown til skoven, på vandet og mellem træerne, på pladser og gader, i cirkusvogne og -telte.

Festivalen kickstartes onsdag den 22. september med en parade gennem København med farvestrålende deltagere, der alle har rødder på Christiania: fra repræsentanter for Solvognen, der bl.a. med sin Julemandshær i 1974 leverede politisk aktionsteater i Københavns gader, og damer fra Christianias legendariske pigegarde, til det farvestrålende cykel-lydsystem Karmakanonen, som har leveret mobil festmusik drevet af sol- og pedalkraft siden 2009.
Torsdag, fredag og lørdag er der entré til festivalen (endagsbilletter koster 300 kr., partoutbillet 750 kr.), og på selve fødselsdagen søndag den 26. september er der fri adgang for alle – med indhegning (dekoreret af hundredvis af graffitikunstnere), så antallet af deltagere på området kan kontrolleres.

”Vi sender festivalgæsterne ud i alle hjørner af Christiania og viser fristadens sprudlende mangfoldighed, fra dens rige 50-årige musik- og aktivisthistorie til de nyeste, kreative knopskud. Der bliver noget for alle – fra breakdance-entusiaster til børnefamilier”, siger Nico Defrost fra FreeTown Festivals arrangørgruppe.

Jeg har skrevet om elektronisk musik i to årtier og slynger ikke om mig med udtrykket “årets fest”, men i dette tilfælde er det på sin plads (på mange niveauer).

For blot at nævne én ting, som er vild, er selveste Fusion Festival (så ypperligt magisk!) kurator på en musikscene med Der Dritte Raum, Marcus Carp og Sven Dohse som en del af lineuppet. Bare tanken får hele min hjerteregion til at summe.

Øvrige højdepunkter for mig bliver Koxbox (!), Eat Static og så noget essentiel oldschool-jungle, hvor navnene ikke heeelt er offentliggjort endnu.

Og så er Boom Festival, Burning Man, OHOI!, Roskilde Festival, Iboga og Distortion også involveret. For bare lige at nævne en håndfuld af de engagerede superpowers fra hele kloden.

Magisk foto: Mathias Vejerslev

Datoer og info: https://www.christiania.org/artikler/pressemeddelelse-christiania-fejrer-sin-50-aars-foedselsdag-med-festival-i-fem-dage/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: