Årets mest ventede spil: Plantetilgroede storbylandskaber og post-pandemisk transport-tørke i The Last of Us Part II

TheLastofUspartII_screenshot (2)

Det stærkeste brændstof, der er tilbage i The Last of Us Part II, er hævn.

Hvis den globale trafiknedlukning tændte drømme i dig om tomme byer med højhuse indsvøbt i klatreplanter og vilde dyr i gaderne, kan du da liiiiiige tage en digital rejse ind i computerspillet “The Last of Us Part II”, som udkom i går.

Det er masser af plantetilgroede storbylandskaber og post-pandemisk transport-tørke og altså rig mulighed for at udforske sine postapokalyptiske fantasier i 3D. Jeg formoder dog, at de fleste hurtigt vil begynde at længes tilbage mod civilisationen og bedre transportmidler end træ-joller, heste og gå-ben. Det er barske løjer.

“The Last of Us Part II” er et af årets absolut mest ventede spil; mørkt og brutalt – og på mange måder et spil til tiden. Der er utallige eksempler, men her er fire udvalgte:

1) Spillet foregår, ligesom ‘The Last of Us’ fra 2013, i et post-pandemisk, sammenbrudt samfund, nu blot fem år senere. Som det ofte er tilfældet i postapokalyptiske fantasier er virussen ganske vist ultra-nasty, men andre mennesker med andre interesser og overbevisninger end dine kan være mindst lige så livsfarlige.

2) Man får på lavpraktisk og mavekravlende vis virkelig smagt på bagsiden af drømmen om en verden uden biler (og bekvemmeligheder). Man skal kravle over og mave sig under den ene skrotmur efter den anden af døde, kolde forhindringer. Hvilket også siger en del om USAs opsvulmede bilpark.

3) Hærdede, barske og brutale karaktertræk er ligeligt fordelt mellem mandlige og kvindelige karakterer, på nærmest henkastet, selvfølgelig vis (ganske som i forgængeren fra 2013). Den spirende kærlighedshistorie i spillet er også meget 2020.

4) Og så er der den helt store 2020-markør: De vildeste accessability-settings (KÆMPE buzzword), jeg nogensinde har set i et spil: Muligheden for at skrue op og ned og indstille på alskens detaljer, så du (som altid) kan få det så barskt og svært, som du kan håndtere, men så du også kan spille spillet, hvis du fx er svagsynet, let bliver søsyg eller bare ikke er særligt hurtig på controller-knapperne.

Jeg har spillet med i denne uges korte anbefalinger i Weekendavisens kulturguide: https://www.weekendavisen.dk/2020-25/kultur/kulturguide

thelastofus_guiar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: